Svenska kyrkans logotyp

Kyrkomötet - startsida
Skrivelser
Motioner
Betänkanden
Beslut
Frågor

Bilaga 1 Promemoria om tystnadsplikt inom Svenska kyrkan

Bakgrund

2006 års kyrkomöte beslutade att med anledning av motionerna 2006:33 och 2006:48 uppdra till Kyrkostyrelsen att klargöra de kyrkoordningsreglerade tystnadsplikternas innebörd och omfattning och vid behov återkomma till Kyrkomötet med förslag till ändringar i kyrkoordningen. Denna PM avser att klargöra det gällande läget beträffande de kyrkoordningsreglerade tystnadsplikternas innebörd och omfattning.

Offentlighet inom Svenska kyrkan

Offentlighetsprincipen är den samlande beteckningen för ett antal fri- och rättigheter enligt regeringsformen och tryckfrihetsförordningen, nämligen yttrandefriheten, informationsfriheten, rätten att ge ut tryckta skrifter och att fritt meddela sig med författare, utgivare av tryckta skrifter och journalister. I tryckfrihetsförordningen finns också bestämmelser om rätt att ta del av myndigheters allmänna handlingar.

Svenska kyrkan var en del av det offentliga fram till millennieskiftet men även efter relationsändringen tillämpar kyrkan en offentlighetsprincip när det inte är uppenbart att andra intressen väger tyngre. Denna offentlighetsprincip som är reglerad i lagen (1998:1591) om Svenska kyrkan motsvarar i allt väsentligt vad som gäller i det allmänna.

I motiven till de ändrade kyrka-statrelationerna (prop. 1997/98:116 sid. 64 f.) kan man läsa bl.a. följande:

Frågan om handlingsoffentlighet inom Svenska kyrkan efter relationsändringen är av stor principiell betydelse. Det är viktigt att kyrkans verksamhet också i fortsättningen bedrivs under öppenhet och att allmänheten har tillgång till handlingar i samma utsträckning som i dag. Offentlighet och möjlighet till ett fritt meningsutbyte utgör förutsättningar för att Svenska kyrkans karaktär som öppen folkkyrka skall behållas och för att demokratins grundläggande idéer skall förbli vägledande inom kyrkan.

Andra kyrkolagsutskottet i Kyrkomötet uttalade i samband med reformen följande (Extra kyrkomötet, 2KL 1997:8 s. 21):

Utskottet får i detta sammanhang understryka vikten av att Svenska kyrkan, som en öppen och demokratisk folkkyrka, också fortsättningsvis i största utsträckning håller sina handlingar tillgängliga för var och en som önskar ta del av dem. Utskottet noterar med tillfredsställelse att regeringen i sitt förslag till lag om Svenska kyrkan särskilt tagit med en bestämmelse om att kyrkans handlingar som huvudregel skall vara offentliga på samma sätt som gäller med den statliga offentlighetsprincipen. Ett avskaffande av den statliga offentlighetsprincipen kommer således inte att få till följd att handlingar hålls hemliga i större utsträckning än idag.

Bestämmelser om handlingars offentlighet finns i kyrkoordningens tolfte kapitel.

Biskopens, prästens och diakonens tystnadsplikt som regleras i kyrkoordningen är undantag från offentlighetsprincipen. I kyrkoordningen finns även bestämmelser om handlingssekretess, dels angående sådant som faller under biskops, prästs eller diakons tystnadsplikt, dels sådant som handlar om personliga och känsliga uppgifter, viss ekonomisk information m.m. Bestämmelserna är formulerade som förbud mot att röja uppgifter.

Genom kollektivavtal skyddas samma uppgifter som finns i kyrkoordningens förbud genom att där föreskrivs tystnadsplikt för uppgifterna. Uppgifterna får alltså inte heller röjas muntligen av dem som omfattas av kollektivavtalet.

De gällande kyrkoordningsbestämmelserna

Kyrkoordningens bestämmelser definierar tystnadsplikten utifrån de tre uppdragen inom det kyrkliga ämbetet, vigningstjänsten.

I 30 kap. 3 § kyrkoordningen regleras biskopens tystnadsplikt som har sin grund i prästens tystnadsplikt:

Den som är eller har varit behörig att utöva uppdraget som biskop har tystnadsplikt i fråga om uppgifter som han eller hon därvid har fått veta under bikt eller enskild själavård.

Kyrkoordningens 31 kap. 9 § handlar om prästens tystnadsplikt:

Den som är eller har varit behörig att utöva uppdraget som präst har tystnadsplikt i fråga om uppgifter som han eller hon därvid har fått veta under bikt eller enskild själavård.

Diakonens tystnadsplikt regleras i 32 kap. 9 §:

Den som är eller har varit behörig att utöva uppdraget som diakon har tystnadsplikt i fråga om sådant som han eller hon därvid har fått veta under själavårdande samtal.

Tystnadsplikten hindrar dock inte att en sådan uppgift lämnas ut om

– personen ifråga medger att uppgiften lämnas ut,

– diakonen har ålagts att uttala sig under ed, eller

– det föreligger uppgifts-, informations- eller anmälningsskyldighet enligt lag. (SvKB 2002:9; 2003:9)

En motsvarighet till biskopens, prästens och diakonens tystnadsplikt vid muntlig bikt, enskild själavård och själavårdande samtal finns angående skriftliga handlingar i kyrkoordningens 54 kapitel, Undantag från offentlighet för handlingar 1 §:

Förbud gäller mot att röja sådana uppgifter som har anförtrotts en biskop eller präst under bikt eller enskild själavård.

Förbud gäller också mot att röja sådana uppgifter som har anförtrotts en diakon under själavårdande samtal. (SvKB 2004:9)

Brott mot tystnadsplikt straffas. För en biskop som brutit tystnadsplikten gäller bestämmelserna i 30 kap. 5 § kyrkoordningen:

En biskop får förklaras obehörig att utöva kyrkans vigningstjänst, om biskopen

---

2. har brutit sin tystnadsplikt i fråga om sådant som han eller hon har fått veta under bikt eller enskild själavård,

---

För prästen i 31 kap. 12 §:

Domkapitlet får förklara en präst obehörig att utöva kyrkans vigningstjänst, besluta om prövotid för fortsatt behörighet eller tilldela prästen skriftlig erinran, om prästen

---

2. har brutit sin tystnadsplikt i fråga om sådant som han eller hon har fått veta under bikt eller enskild själavård,

---

Om domkapitlet beslutar om prövotid skall den pågå tre år. Om prästen under prövotiden på nytt visar sig olämplig för sitt uppdrag skall han eller hon förklaras obehörig. (SvKB 2003:9)

Motsvarande bestämmelser för diakonens del finns i 32 kap. 12 §:

Domkapitlet får förklara en diakon obehörig att utöva kyrkans vigningstjänst, besluta om prövotid för fortsatt behörighet eller tilldela diakonen skriftlig erinran, om diakonen

---

2. har brutit sin tystnadsplikt i fråga om sådant som han eller hon har fått veta under själavårdande samtal,

---

Om domkapitlet beslutar om prövotid skall den pågå tre år. Om diakonen under prövotiden på nytt visar sig olämplig för sitt uppdrag skall han eller hon förklaras obehörig. (SvKB 2003:9)

Ledamöterna i domkapitlet skall avlägga tystnadslöfte enligt 9 kap. 9 § kyrkoordningen

Innan en ledamot första gången deltar i domkapitlets överläggningar skall han eller hon avlägga denna försäkran:

”Jag NN lovar och försäkrar på heder och samvete att jag i trohet mot kyrkans lära och ordning efter bästa förstånd skall fullgöra det uppdrag som ledamot av domkapitlet vilket har anförtrotts mig och inte yppa något som förekommit vid domkapitlets överläggningar.”

Likalydande bestämmelser finns för ledamöterna i Ansvarsnämnden för biskopar och Överklagandenämnden 14 kap. 7 § resp. 16 kap. 6 §.

I 54 kap. (Undantag från offentlighet för handlingar) 2 § kyrkoordningen finns förbud mot att röja personliga och känsliga uppgifter i den församlingsvårdande verksamheten:

I kyrkans församlingsvårdande verksamhet gäller förbud mot att röja uppgifter om en enskilds personliga förhållanden. Förbudet gäller om det inte står klart att uppgiften kan röjas utan att personen i fråga eller någon närstående lider men.

Av socialtjänstlagen (2001:453), skollagen (1985:1100) och lagen (1998:531) om yrkesverksamhet på hälso- och sjukvårdens område framgår att förbud mot att röja uppgifter också gäller i vissa verksamheter. (SvKB 2004:9)

Förbud mot röjande av uppgifter i andra verksamheter finns vidare i 54 kapitlet.

Övriga bestämmelser om tystnadsplikt

Dessutom finns andra bestämmelser om tystnadsplikt som gäller för Svenska kyrkans anställda men som inte är reglerade i kyrkoordningen och följaktligen inte ingår i det aktuella uppdraget.

För alla anställda finns kollektivavtalsreglerad tystnadsplikt enligt Kyrkans avtal 05, i bilaga 3 punkt 21:

21. Alla arbetstagare har tystnadsplikt om uppgifter som erhållits vid församlings- och personalvård avseende personliga och känsliga uppgifter om det inte står klart att uppgiften kan röjas utan att personen i fråga eller någon närstående lider men. Inom personalvården gäller tystnadsplikten inte uppgifter om lön, förmåner och allmänna anställningsförmåner. Vidare gäller tystnadsplikt för de uppgifter och på de villkor som framgår av kyrkoordningen kap. 54 §§ 3, 5–12.

Vissa kyrkligt anställda kan dessutom omfattas av lagligt reglerad tystnadsplikt. Enligt socialtjänstlagen gäller tystnadsplikt för den som är eller har varit verksam inom enskild familjerådgivning och även inom barn- och ungdomsverksamhet som bedrivs med tillstånd av länsstyrelse eller kommun.

Inom Svenska kyrkan förekommer också tystnadspliktsförbindelser för frivilliga medarbetare.

De aktuella tystnadspliktsbestämmelsernas framväxt inom Svenska kyrkan

Prästens tystnadsplikt

I den tidiga kristna kyrkan var bikten offentlig men vid sidan av utvecklades den enskilda bikten, från början för mer vardagliga synder. Senare blev den enskilda bikten regel inom kyrkan. Att bikthemlighet kom att råda var naturligt. När den biktande fått förlåtelsen finns inte synden längre. Då skall den inte heller nämnas. Inom Katolska kyrkan är bikten ett sakrament, Luthers hållning angående biktens sakramentsstatus var inte helt entydig.

1686 års svenska kyrkolag innehöll bestämmelser om hemligt skriftermål i 7 kap. 1 och 2 §§ (här med modern stavning):

Det hemliga skriftermålet sker då när en för Guds ords tjänare uppenbarar någon grov synd, såsom livs- och högmåls sak, eller något annat som hans samvete besvärar, på det honom må givas råd och tröst utav den helige skrift.

När synden är så hemlig, att hon ingen annan, än Gud och syndaren, eller flera i synden delaktiga, kunnig är, och syndaren för prästen henne bekänner, och ångrar, samt bättring lovar, då skall han avlösas; och ingen prästman må en sådan syndare och hans brott röja, vid livsstraff tillgörande. Utkommer något sådant av prästen, eller någon som står på lur, det skall aldrig äga vitsord, och en sådan lurant skall även som prästen straffas till livet.

Om en person berättade om ett planerat brott skulle prästen försöka ta reda på alla omständigheter och råda personen att själv avslöja planerna för myndigheter. Om det inte gick måste prästen ”åtvarna” den som hotades av brottet. ”Men icke må någon lärare tvingas att

Enligt 1975 års regeringsform krävdes uttryckligt lagstöd för att det skulle kunna hävdas att tystnadsplikt gäller. Det innebar att prästens tystnadsplikt bara kunde omfatta bikten, inte annan själavård. Trots att bestämmelser om det saknades hade det ändå ansetts ingå i prästämbetet att tystnadsplikt gällde för all själavård, så som kyrkolagsutskottet konstaterade vid 1975 års kyrkomöte (Kyrkolagsutskottets betänkande nr 12, 1975):

Oavsett vilka lagregler som funnits har otvivelaktigt tystnadsplikt för präst angående vad han erfarit i själavårdsärende sedvanerättsligt ansetts gälla.

Behovet av ett tillägg i lagtexten vad gällde själavård i övrigt var desto mer angeläget som den enskilda själavården utvecklats avsevärt under 1900-talet. Samtal inför kyrkliga handlingar som kunde bli själavårdande, telefonjourer och prästers specialisering för arbete med olika grupper nämns i litteraturen som exempel på nyare arbetsformer som uppenbarligen svarat mot aktuella behov.

1975 års kyrkomöte anhöll hos regeringen om en utredning med uppgift att lägga fram förslag till lagstiftning om prästs tystnadsplikt. Regeringen lämnade till 1979 års kyrkomöte ett förslag till ny lag om tystnadsplikt för präst i svenska kyrkan där själavårdande samtal inkluderades och där formuleringen omfattade även dem som inte hade prästtjänst (Skr 1979:3):

Den som är prästvigd i svenska kyrkan har tystnadsplikt i fråga om det som han har erfarit under hemligt skriftermål eller under själavårdande samtal i övrigt.

I skrivelsen konstaterades att samtycke från den som biktat sig inte ansågs kunna lösa prästen från hans tystnadsplikt och att tystnadsplikten enligt rättegångsbalken hade ovillkorligt företräde framför vittnesplikten samt framför meddelarfriheten enligt tryckfrihetsförordningen. I Tystnadspliktskommitténs betänkande som låg till grund för skrivelsen resonerades angående den enskildes möjlighet att lösa prästen från tystnadsplikten (Tystnadsplikt och yttrandefrihet SOU 1975:102 sid. 236):

Det kan inte hävdas att denna tystnadsplikt skulle upprätthållas även gentemot den som lämnat prästen förtroendet (ett föga praktiskt fall), men likväl gäller nu att vederbörandes samtycke inte kan lösa prästen från dennes tystnadsplikt. Präst får för övrigt inte i något fall, med eller utan samtycke, höras som vittne beträffande uppgift som omfattas av hans tystnadsplikt. Regeln leder till att det aldrig kan läggas en part i en rättegång eller annat förfarande till last, att han inte samtycker till att en präst berättar vad som har anförtrotts honom. Anledning att föreslå ändringar i berörda avseenden saknas.

Kyrkolagsutskottet tyckte att regeringens förslag var tillfredsställande (bet. 1979:1):

Uttrycket själavårdande samtal är vagt men avser att täcka alla upplysningar som präst erhåller vid samtal med enskilda under sådana omständigheter att tystnad kan anses ha förutsatts av den som kommit i kontakt med prästen.

Regeln att personen inte kunde lösa prästen från tystnadsplikten kom alltså att gälla även för själavårdande samtal. Under kyrkomötesbehandlingen 1979 tog biskop Bertil Werkström upp ett problem som förslaget riskerade föra med sig. Det kunde enligt honom eventuellt tolkas så att det hindrade präster som arbetade i team att dela med de andra i teamet vad som framkommit i ett samtal. Han nöjde sig dock med att bara ge denna kommentar då han uppfattade att kyrkolagsutskottets ovan citerade skrivning förutsatte att möjligheten till teamsamtal fanns.

Kyrkomötet föreslog att ordet hemligt i lagförslaget skulle bytas ut mot enskilt. En ny lag (1979:926) om tystnadsplikt för präst inom svenska kyrkan trädde i kraft den första januari 1981. Tystnadsplikt kom att omfatta det prästen ”erfarit under enskilt skriftermål eller under själavårdande samtal i övrigt”. Bestämmelsen om prästens tystnadsplikt fördes sedan över i 1992 års kyrkolag, 36 kap. 1 §:

Den som i Svenska kyrkans ordning har vigts till det kyrkliga ämbetet som präst har tystnadsplikt i fråga om uppgifter som han eller hon har erfarit under bikt eller själavårdande samtal.

I arbetet inför 1992 års kyrkolag behandlades frågan om åtvarning. I och med att 1686 års kyrkolag skulle ersättas med en ny kyrkolag föreslog Kyrkomötet att det skulle införas en motsvarighet till de bestämmelser i 1686 års kyrkolag (7 kap. 3 §) som hindrade röjande av den som planerar vissa allvarliga brott. Annars befarade Andra kyrkolagsutskottet att skyldigheten enligt 23 kap. 6 § brottsbalken att anmäla vissa allvarliga brott som var å färde skulle gälla även präster (2 KL 1991:1 sid. 21). I propositionen framhöll regeringen att så redan var fallet, brottsbalkens bestämmelser hade företräde framför 1686 års kyrkolag. Regeringen påpekade dock att det var tillräckligt om prästen t.ex. meddelade den som hotades av brottet för att han eller hon skulle undgå straff. Enligt vittnesförbudet i 36 kap. 3 § rättegångsbalken fick ju inte prästen tvingas avslöja personens identitet. Regeringen ansåg alltså inte att prästens tystnadsplikt skulle komma att inskränkas av de föreslagna ändringarna i kyrkolagen.

Med anledning av att innebörden i och tillämpningen av den obligatoriska tystnadsplikten uppmärksammats offentligt och diskuterats sände biskoparna 1993 ett brev till sina präster om prästens tystnadsplikt med råd inför vissa problem. Dessa brev var i det närmaste identiska. De tolkningsproblem som togs upp gällde samtal där personen tar upp annat än personliga frågor, att konfidenten inte kan lösa prästen från tystnadsplikten, att tystnadsplikten även gäller för anonyma samtal, särskilt påpekas här att prästen inte ens skall nämna att samtalet ägt rum, och att avidentifiering vid handledning inte räcker utan att prästen endast kan använda sig av omkonstruerade exempel. (Brev till prästerskapet i Uppsala stift finns som bilaga 3 i SKU 1995:4.)

1994 års kyrkomöte uppdrog, utifrån en motion och med anledning av regeringens skrivelse angående tystnadsplikt för diakoner, åt Svenska kyrkans centralstyrelse att utreda vissa frågor rörande tystnadsplikten. Utredningen lade fram promemorian Prästens tystnadsplikt (SKU 1995:4) som efter en remissbehandling resulterade i Centralstyrelsens skrivelse med samma titel (CsSkr 1996:4). Där fastslås att den teologiska grunden för den prästerliga tystnadsplikten står att finna (sid. 12):

dels i prästens funktion som förmedlare av syndernas förlåtelse, dels i uppfattningen att den bekända och förlåtna synden för alltid är utplånad och därmed inte kan bli föremål för vidareförande; den får inte yppas.

Det råder ingen tvekan om att bikten skall omfattas av en tystnadsplikt som är absolut. Det är dock inte rimligt att låta denna tystnadsplikt att avse endast bikten. Även här ansluter vi oss till utredningen när den konstaterar, att andra former av enskild själavård kan anses ha sitt historiska ursprung i det samtal och den vägledning som ofta omgivit själva bikten. Det samtalet kan ses som prototypen även för sådan enskild själavård som inte syftar till, leder fram till eller är en konsekvens av bikt.

Enskild själavård sågs inte bara som en oavslutad eller en del av bikt utan resultat av en utveckling där tystnadsplikten naturligt följt med och kommit att omfatta all enskild själavård trots att själva motiveringen knappast kunde tillämpas bredare.

Den då gällande termen själavårdande samtal ansågs vara diffus till sitt innehåll och medföra gränsdragningsproblem och därför föreslogs formuleringen enskild själavård. Med ändringen kom ( ur CsSkr)

prästens tystnadsplikt att omfatta själavårdande samtal som sker under avskildhet i personligt möte mellan en präst och en konfident (eller ett par konfidenter med ett gemensamt problem som de tillsammans vill bearbeta inför prästen).

Denna tystnadsplikt, som alltså är absolut, skall också gälla personlig brevväxling mellan en präst och en konfident där man behandlar förhållanden som avser konfidentens liv eller tro.

Begreppet enskild själavård innebar att samtalet handlade om konfidentens personliga förhållanden. Det kunde vara nödvändigt att i ett samtal mellan prästen och konfidenten klargöra vilken sorts samtal det var frågan om. Samtalets karaktär var avgörande för om samtalet föll under prästens tystnadsplikt, det var inte fråga om någon överenskommelse. Andra samtal som var en del av prästens eller kyrkoherdens arbetsuppgifter föll naturligtvis inte under den absoluta tystnadsplikten. Med formuleringen ”behörighet att utöva det kyrkliga ämbetet som präst i Svenska kyrkan” inkluderades de som prästvigts i någon annan kyrkas ordning och som sedan fått behörighet att utöva prästämbetet inom Svenska kyrkan.

I utredningen behandlades också telefonsjälavård, handledning, konsultation och avidentifiering. Utredningen föreslog att vissa samtal inom telefonjouren inte skulle omfattas av den absoluta tystnadsplikten. Om en person ringer upprepade gånger och inte frågar efter an särskild präst utan samtalar med olika präster skulle samtalen enligt utredningen inte uppfattas som enskild själavård. Då skulle det vara möjligt för dem som arbetar inom jouren att samtala om personens problem. Detta accepterades inte av remissopinionen som Centralstyrelsen i det här fallet lyssnade till. Varje telefonsamtal var enligt styrelsen att betrakta som enskild själavård. I fråga om enskild själavård var handledning och konsultation tillåtna och ibland nödvändiga enligt Centralstyrelsen, under förutsättning att konfidenten och alla andra berörda personer blivit tillräckligt avidentifierade.

I utredningen Prästens tystnadsplikt diskuterades om konfidenten kunde lösa prästen från tystnadsplikten. Det konstaterades att tystnadsplikten inte primärt var avsedd att skydda konfidenten utan att syftet i första hand var att upprätthålla förtroendet för kyrkans själavård. Följden blev att konfidenten inte kunde lösa prästen från tystnadsplikt.

Skrivelsen behandlades vid 1996 års kyrkomöte. Läronämndens yttrande (15:1996) som tog upp de viktigaste frågorna citeras här i sin helhet:

Prästens tystnadsplikt är identitetsmässigt grundläggande både för prästen och kyrkan. I prästens uppdrag ligger att utöva själavård, ge andlig vägledning och överräcka syndernas förlåtelse. För att kyrkan skall vara kyrka och ha förtroende bland människor för sitt uppdrag är det avgörande att prästen har en absolut tystnadsplikt och under inga omständigheter får röja personliga förhållanden som kommit fram vid enskilt själavårdande samtal.

Centralt i bikten är tillsägandet av syndernas förlåtelse, föregånget av syndabekännelse och oftast av samtal. För bikten finns en fast form. Ett införande av begreppet "enskild själavård" i stället för det mer oprecisa "själavårdande samtal i övrigt" framhäver likheten med bikten. Enskild själavård anger tydligt att som kriterier för prästens tystnadsplikt gäller, att denna omfattar själavårdande samtal som sker under avskildhet i ett personligt möte mellan en präst och en konfident eller ett par konfidenter med ett gemensamt problem som de vill bearbeta tillsammans. Tystnadsplikten omfattar också brevväxling om konfidenters personliga förhållanden.

Vissa kriterier avgör när tystnadsplikt råder. För tydlighetens skull kan präst och konfident i ett enskilt fall klargöra om så är fallet, men tystnadsplikten uppkommer eller upphävs inte av någon överenskommelse. Prästen har ansvar för att tystnadsplikten upprätthålls. Det är viktigt att all enskild själavård enligt angivna kriterier omfattas av denna plikt, också s.k. telefonsjälavård i olika former.

Det är oundvikligt att även med den föreslagna definitionen av tystnadspliktens omfattning kommer gränsdragningsproblem att uppstå. Tystnadsplikten måste klargöras i praxis och enligt läronämndens uppfattning aktualiseras i undervisning och samtal.

För att prästen skall kunna upprätthålla tystnadsplikten är det viktigt med möjlighet till handledning för enskild själavård. Handledningen är en hjälp för prästen själv. En total avidentifiering är en nödvändig förutsättning för att inte tystnadsplikten skall urholkas.

I de olika dokumenten, Centralstyrelsens skrivelse, Läronämndens yttrande och Andra kyrkolagsutskottets betänkande, upprepades att tystnadsplikten behövde klargöras ytterligare på olika sätt. Centralstyrelsen deklarerade att den avsåg att i samverkan med biskopsmötet se till att skriftligt material om tystnadspliktens innebörd och omfattning kom till stånd.

Bestämmelsen som trädde i kraft den första juli 1997 fick följande lydelse:

Den som är behörig att utöva det kyrkliga ämbetet som präst i Svenska kyrkan har tystnadsplikt i fråga om uppgifter som han eller hon har erfarit under bikt eller enskild själavård.

Detsamma gäller den som har varit behörig att utöva det kyrkliga ämbetet som präst i Svenska kyrkan i fråga om uppgifter som han eller hon erfarit under bikt eller enskild själavård under tid som denna behörighet varit gällande.

Bestämmelsen om prästens tystnadsplikt överfördes i sak oförändrad i kyrkoordningen som trädde i kraft år 2000 och gäller fortfarande. Ett brott mot tystnadsplikten enligt kyrkolagen var straffbart, och är det fortfarande vad gäller samtal som förts före år 2000, vilket står i lagen (1998:1592) om införande av lagen (1998:1591) om Svenska kyrkan 2 § där bl.a. 1992 års kyrkolag upphävs:

Bestämmelserna om tystnadsplikt i 36 kap. 1 § kyrkolagen gäller dock fortfarande i fråga om uppgifter som har anförtrotts före den 1 januari 2000.

Tystnadsplikten gäller ju livet ut, oberoende av om prästen innehar prästtjänst eller ens längre är behörig att utöva uppdraget som präst för uppgifter som har erfarits när behörigheten fanns kvar.

År 2000 gav Biskopsmötet ut biskopsbrevet Tystnadsplikt och sekretess i Svenska kyrkans arbete som reviderades 2004. Biskopsmötet ”har sett det som sitt ansvar att göra en pastoral tolkning av de regler som gäller”.

I brevet diskuteras ”strimlade samtal” där samtal kring personens tro och liv blandas med samtal om andra saker. Vidare tas upp hur brev skall hanteras, användning av tolk, personliga relationer, konsultverksamhet m.m. Om jourhavande präst sägs att problem med ringare som ständigt återkommer får bearbetas i fortbildning och handledning. Ett särskilt kapitel handlar om kyrklig personal som tjänstgör hos myndigheter eller andra organisationer. Där understryks vikten av att prästen är medveten om rollen och uppgiften i t.ex. sjukhuskyrkans arbete. För handledning ställs ett antal krav:

1. Handledning skall äga rum på i förväg angiven tid och plats. Normalt sker handledning på regelbundet återkommande tid, men om en speciell situation kräver en mer tillfällig handledning, skall även denna vara i förväg överenskommen. Handledning ges däremot inte spontant vid tillfälliga möten mellan kollegor.

2. Innan handledningen påbörjas skall handledaren och den handledde ha kommit överens om de regler som gäller vid handledning. Häri skall bland annat ingå kravet på gemensam tystnadsplikt.

3. Handledaren skall vara utbildad till handledare.

4. Innan den handledde framlägger sitt material skall hon eller han ha tänkt igenom hur avidentifieringen skall ske. Det räcker inte med att utesluta namn, utan alla förhållanden som skulle kunna avslöja personernas identitet skall maskeras.

5. Om handledning sker i grupp skall den handledde i förväg tänka igenom om någon i gruppen skulle kunna känna igen någon av de personer som kommer att nämnas. Om så är fallet, skall den handledde säga till denne att inte deltaga vid detta handledningstillfälle.

6. Om någon i en handledningsgrupp under handledningens gång börjar anan att hon eller han skulle kunna identifiera någon person som finns med i det framlagda materialet, skall vederbörande omedelbart lämna handledningsrummet.

Det finns råd angående brev som helt eller delvis har själavårdskaraktär:

De brev som ligger under tystnadsplikt skall inte komma till någon annans kännedom och bör därför förstöras. Brev som har ärendekaraktär skall diarieföras och kan därefter sekretessbeläggas i sin helhet eller till vissa delar, om det finns skäl för detta.

Det olämpliga i att personer som på olika sätt är beroende av varandra också har själavårdsrelation tas upp: ”Professionaliteten kräver att man inte står i beroenderelation eller nära personlig relation till varandra.”

Prästens tystnadsplikt har fortfarande stöd av rättegångsbalkens föreskrifter om vittnesförbud i 36 kap. 5 §. Domstolarna förbjuds att höra den som är präst inom ett trossamfund som vittne i fråga om något som han eller hon erfarit under bikt eller enskild själavård.

Diakonens tystnadsplikt

Innan kyrkoordningen trädde i kraft gällde för diakonen föreskrifterna i sekretesslagen (1980:100) om sekretess i Svenska kyrkans församlingsvårdande verksamhet gällande uppgifter som avsåg enskilds personliga förhållanden. Samma bestämmelser gällde alla som var verksamma inom den församlingsvårdande verksamheten. Tystnadsplikten gällde om det inte stod klart att uppgifterna kunde röjas utan skada för den enskilde eller någon honom eller henne närstående. Denna bestämmelse infogades som ett tillägg i sekretesslagen och trädde i kraft den första januari 1992.

Diakoner och diakonissor utbildades och vigdes vid de olika diakoniinstitutionerna som på enskilda initiativ växte fram i Sverige från mitten av 1800-talet. Från början anställdes de inte av församlingarna. 1920 års kyrkomöte fastställde en vigningsordning som fick varierande genomslag. Vigningsordningarna i 1942 års kyrkohandbok som fastställdes av 1941 års kyrkomöte användes sedan vid alla diakon- och diakonissvigningar. 1987 års kyrkohandbok föregicks av ett grundligt arbete i Kyrkohandbokskommittén kring de tre uppdragen ” inom ett och samma Andens ämbete för kyrkan”. 1987 års kyrkohandbok innehöll alltså en vigningsordning för diakoner, och diakonatet inom kyrkans ämbete fick då den karitativa uppgiften.(Bekännelse, gudstjänst, kyrkomöte SKU 1998:2). Kommittén förutsatte då att det också skulle ske en kyrkorättslig reglering av diakonatet.

1989 års kyrkomöte begärde, innan ovannämnda tillägg i sekretesslagen om sekretess i Svenska kyrkans församlingsvårdande verksamhet trätt i kraft, hos regeringen att diakonerna skulle få samma tystnadsplikt som prästerna (KL 1989:3). I regeringens skrivelse till kyrkomötet om en ny kyrkolag m.m. (RegSkr 1990:1) hänvisas frågan till kyrkomötet då den hörde ihop med frågan om diakonatets ämbetsstatus. 1991 års kyrkomöte föreslog med anledning av regeringens skrivelse (2 KL 1991:1 sid. 22, KSkr 1991:11) åter att diakonerna skulle få samma tystnadsplikt som prästerna. Riksdagen ansåg då att frågan borde utredas ytterligare och den hänvisades av regeringen till Kyrkoberedningen.

I Kyrkoberedningens delbetänkande Vissa kyrkofrågor (SOU 1993:46) togs diakonens tystnadsplikt upp. De i utredningen aktualiserade frågorna var om tystnadsplikten även skulle omfatta diakoner som inte arbetade i den offentliga verksamheten, alltså i privat verksamhet eller inte alls, och vidare om diakonens tystnadsplikt skulle överensstämma med prästens även i övrigt. Utredningen pekade på att personer i privat tjänst genom avtal kan ha tystnadsplikt. Ändå fann utredningen skäl att föreslå en utökad tystnadsplikt för diakoner. Dessa hade enligt utredningen alltmer kommit att medverka i det själavårdande arbetet. Vidare: ”för respekten för vigningen som ett livslångt åtagande liksom i arbetet inom den kyrkliga organisationen är av värde att diakoner har en tystnadsplikt som motsvarar prästernas.”Någon skadeprövning skulle inte ske. Utredningen föreslog formuleringen ”vigts till präst, diakon eller diakonissa” i stället för det då gällande ”vigts till det kyrkliga ämbetet som präst”.

Remissopinionen angående förslaget var splittrad (RegSkr 1994:1 sid. 57). Regeringen påpekade, med hänvisning till de domkapitel som hade påtalat att det i grunden fanns teologiska motiv för kopplingen mellan det prästerliga ämbetet och den absoluta tystnadsplikten, att ”den absoluta tystnadsplikt som gäller för prästerna är knuten till ämbetet som präst och inte till prästtjänsten”. Med hänvisning till det då pågående inomkyrkliga arbetet om det kyrkliga ämbetet avstod regeringen från att lägga fram något förslag om diakonens tystnadsplikt. Läronämnden som 1989 hade tillstyrkt att tystnadsplikten skulle utvidgas till att gälla även diakoner höll nu, med tanke på förda diskussioner och nya aspekter, med regeringen. Så gjorde även Kyrkomötet (Ln 1994:1, KSkr 1994:14).

Utredningen om Svenska kyrkans framtida organisation, inför relationsförändringen, föreslog ingen tystnadsplikt för diakoner (SKU 1998:1). Centralstyrelsen däremot föreslog i skrivelsen till Kyrkomötet att en diakon skulle ha tystnadsplikt avseende det han eller hon fått veta under enskild själavård. Om den enskilde medgav det skulle uppgifterna kunna lämnas ut, vilket motiverades med att diakonen skall, med konfidentens tillstånd, kunna kontakta t.ex. sociala myndigheter om det var i personens intresse. Kyrkomötet gjorde i viss mån annan bedömning. Andra kyrkolagsutskottet (2 Kl 1999:2 sid. 153) påpekade att diakonens tystnadsplikt inte är densamma som prästens, prästens tystnadsplikt är absolut. Utskottet ansåg att det skulle öka tydligheten i bestämmelserna om man för de olika tystnadsplikterna valde att använda olika begrepp. Det betonades att enskild själavård är ett snävare begrepp än själavårdande samtal som utskottet föredrog för diakonens del. Personen som haft själavårdande samtal med diakonen kunde alltså ge sitt tillstånd till att diakonen fick föra uppgifter vidare. Det förutsattes att det då låg i personens eget intresse och att hon bestämde vad som skulle få föras vidare och till vem.

I stället för den av Centralstyrelsen föreslagna skadeprövningen förordade andra kyrkolagsutskottet att man i kyrkoordningen skulle ta upp de undantag när uppgiftsskyldighet tar över, dels när diakonen enligt lag ålagts att uttala sig under ed, dels om det förelåg uppgiftsskyldighet enligt 71 § socialtjänstlagen (1980:620) (vilket vid 2002 års kyrkomöte ändrades till 14 kap. 1 § socialtjänstlagen (2001:453). Detta undantag behövdes för att diakonen inte skulle bryta mot antingen vittnesplikten eller tystnadsplikten. Enligt 36 kap. 1 § rättegångsbalken får nämligen var och en som inte är en part i ett mål höras som vittne. Om vittnet utan giltigt skäl vägrar att yttra sig eller svara på en fråga kan hon eller han föreläggas vite eller häktas. Präster och motsvarande i andra trossamfund är undantagna från vittnesplikten när det gäller sådant som de fått veta under bikt eller enskild själavård. Det finns inget motsvarande undantag för diakonen.

Utskottet ansåg att uppgiftsskyldighet enligt socialtjänstlagen ”skulle mycket väl kunna omfatta diakoner som i Svenska kyrkan arbetar med barn- och ungdomsverksamhet”.

Bestämmelsen fick sin nuvarande lydelse vid 2003 års kyrkomöte. Då formulerades den berörda personens möjlighet att medge att uppgiften lämnas ut som ett undantag tillsammans med de två andra, och i stället för hänvisning till någon särskild lagparagraf fastställdes att tystnadsplikten inte gäller om det föreligger informations- eller anmälningsskyldighet enligt lag. Undantag kan handla om diakon som arbetar inom hälso- och sjukvård enligt vad som sägs i lagen om yrkesverksamhet på hälso- och sjukvårdens område (kommentar till kyrkoordningen) eller, som man tänkte då, enligt nämnd paragraf i socialtjänstlagen.

Socialstyrelsen gav i januari 2004 ut handboken Anmälningsskyldighet om missförhållanden som rör barn. Där redovisas vad som i föreskrifterna om anmälningsskyldigheten enligt socialtjänstlagen avses med yrkesmässigt bedriven enskild verksamhet när det gäller anmälningsskyldigheten enligt socialtjänstlagen. Med yrkesmässig verksamhet avses i Socialstyrelsens allmänna råd sådan verksamhet som bedrivs kontinuerligt och i förvärvssyfte. Trossamfundens verksamhet bedrivs inte i förvärvssyfte och faller därför inte under anmälningsskyldighet enligt 14 kap. 1 § socialtjänstlagen. För de anställda inom Svenska kyrkan gäller i så fall endast rekommendationen i första paragrafens första stycket:

Var och en som får kännedom om något som kan innebära att socialnämnden behöver ingripa till ett barns skydd bör anmäla detta till nämnden.

Det innebär att bestämmelsen inte tar över diakonens tystnadsplikt i fråga om sådant som diakonen fått veta vid själavårdande samtal. Diakonens tystnadsplikt har på grund av Socialstyrelsens tolkning i det här avseendet fått ett annat innehåll i fråga om anmälningsplikt än vad Kyrkomötet tänkt. Det finns dock ett undantag där anmälningsplikt tar över, nämligen barn- och ungdomsverksamhet som bedrivs med tillstånd av länsstyrelse eller kommun.

Biskopsbrevet från 2004 kommenterar anmälningsskyldigheten (sid. 14–15):

Att lagstiftningen inte längre ställer samma krav på oss som kyrka innebär att vi själva istället behöver aktivt lyfta fram vårt ansvar i detta avseende.

Medarbetare inom kyrkan skall anmäla missförhållanden som kommer till deras kännedom på annat sätt än vid bikt, enskild själavård eller själavårdande samtal. I det senare fallet när informationen faller under tystnadsplikten har prästen och diakonen ansvaret att söka andra vägar.

Undantag från offentlighet för handlingar gäller som nämnts för diakonens själavårdande brevväxling med samma undantag som gäller muntliga själavårdande samtal (54 kap. 14 § kyrkoordningen) sedan 2003 och 2004 års kyrkomöten då bestämmelserna justerades.

Kritik, behov m.m.

Trots klarläggandena i biskopsbrevet har diskussionen om tystnadsplikten fortsatt. Synpunkter har framförts, förutom vid Kyrkomötet, i kyrklig press. Vissa frågeställningar har funnits med länge, andra har kopplingar till senare tillkomna bestämmelser och utvecklingen inom själavården. En omfattande genomgång av problematiska situationer i relation till de aktuella kyrkoordningsbestämmelserna finns i Göran Bergstrands bok Bikt, enskild själavård, tystnadsplikt – vad menar vi egentligen?

Diskussionerna handlar om prästens tystnadsplikt vid enskild själavård, tystnadsplikt och handledning, konsultation, teamarbete, telefonsjälavård, konfidentens möjlighet att lösa prästen från tystnadsplikt, syftet med tystnadsplikten, gränsdragningar mellan olika begrepp och diakonens tystnadsplikt i relation till anmälningsskyldighet.

Den absoluta tystnadsplikten

Prästens tystnadsplikt är absolut och gäller vid bikt och vid enskild själavård. Ändå skall det absoluta förstås på olika sätt vid dessa situationer. Bikthemligheten skall vara orubbad medan enskild själavård, för att den skall vara till hjälp, inte alltid kan vara lika hemlig som bikt. Denna dubbeltydighet i det absoluta är i sig förvirrande och otillfredsställande.

Det tycks råda konsensus kring behovet av handledning och konsultation vid enskild själavård. Avidentifiering och ”breddad tystnadsplikt” som omfattar även handledaren upplevs ändå som problematiska. Det är omöjligt att gardera sig mot risken att avidentifiering inte fungerar. I samband med enskild själavård får dessutom konfidenten som egentligen inte kan lösa prästen från tystnadsplikt ändå möjlighet att tillåta vissa kontakter. Det absoluta har svårt att samsas med den enskilda själavårdens behov av anpassning till olika situationer och behov.

Klarlägganden och hänvisningar till vidareutbildning som i sig kan upplevas som undanglidande har uppenbarligen svårt att överbrygga dessa motsägelser.

Det kan också vara problematiskt för konfidenterna att tystnadsplikt kan ha olika innebörd som är fallet med präst och diakon. Allt fler människor är dessutom ovana vid det traditionella kristna språkbruket, inklusive ämbetsbenämningarna, och enligt själavårdslitteraturen blir det allt vanligare att dessa ovana söker hjälp hos kyrkan. Men de utgår alla säkert ifrån att det som sägs inte sprids vidare.

Det är också värt att notera att tystnadsplikt i lagstiftningen har en annan innebörd än i kyrkoordningen vilket påpekades av Juridiska sakkunniggruppen vid granskningen av den föreslagna kyrkoordningen 1999.

Bikten

Trots att bikt och enskild själavård historiskt och i praktiken kan höra ihop finns det en djupgående skillnad dem emellan. Bikten har vissa bestämda beståndsdelar, i bikten handlar Gud, något förändras definitivt, skulden är definitivt borta. Den enskilda själavården är en process som utvecklas olika beroende på situationen. Den kan leda till bikt som då blir ett särskilt moment.

Bikten har sakramental karaktär, den är ett nådemedel, men inom den evangelisk-lutherska kyrkan betraktas den inte som sakrament.

Kyrkoordningens 21 kapitel handlar om bikten:

1 § Bikten, som skall ske enskilt, innefattar att den biktande bekänner sina synder och att prästen tillsäger förlåtelsen på Kristi uppdrag.

2 § Bikten får tas emot av den som är behörig att utöva uppdraget som präst i Svenska kyrkan.

För det som sägs i bikten råder tystnadsplikt. Bestämmelser om tystnadsplikten finns i 30 kap. 3 § och 31 kap. 9 §.

Kyrkohandboken innehåller en ordning som kan användas vid bikt. I inledningen sägs om bikten att den för människan är en väg till försoning med Gud och med sig själv i Kristi kyrkas gemenskap.

Kyrkoordningen nämner bara prästen i samband med bikt. Trots att mottagande av bikten är ett särskilt prästerligt uppdrag förekommer det att även andra tar emot bikt. Bestämmelsen är problematisk om det är så, vilket torde förekomma, att diakoner eller andra anställda tar emot bikt.

Syftet/Vems intresse?

Göran Bergstrand diskuterar syftet med tystnadsplikten ingående i sin bok utifrån att upprätthållande av förtroende för kyrkans själavård nämns som syfte i vissa dokument, främst i utredningen Prästens tystnadsplikt (SKU 1995:4). Där står (s.19) att avsikten med tystnadsplikten är att upprätthålla förtroendet för kyrkans själavård. Vidare konstateras att det av detta skäl inte var möjligt för konfidenten att lösa prästen från tystnadsplikten. Uppgiften om syftet finns något tidigare i Collmar och Nordströms Sekretess inom kyrkan, om tystnadsplikten i teori och praktik:

Då frågan är om sekretess till förmån för enskild person föreligger inte sekretess för sådana uppgifter som anonymiserats i sådan grad att det saknas möjlighet att härleda uppgifterna till vederbörande person. Själavårdssekretessen är inte primärt avsedd att skydda konfidentens integritet utan för att upprätthålla förtroendet för kyrkans själavård.

Resonemanget stämmer med Tystnadspliktskommitténs (se ovan sid. 23) resonemang om att konfidenten inte kunde lösa prästen från tystnadsplikten men motiveringen än ny. Vad är då syftet och meningen med förtroendet för kyrkans själavård? Är det verkligen ett självändamål? För vems skull finns själavården? Resonemanget har möjligen sin grund i bikthemlighetens motiveringar som hänvisar till Guds agerande. I praktiken innebär motiveringen nu att konfidenten förlorar bestämmanderätten över sin berättelse. Trots det kan personen ändå ge sitt samtycke till att prästen för hans/ hennes bästa kan t.ex. konsultera en expert. Uppenbarligen behövs ett klargörande i frågan om vems perspektiv som skall vara styrande.

Diakonens tystnadsplikt

Diakonatets ställning tydliggjordes och fastställdes under 1900-talets senare hälft och den särskilda tystnadsplikten för diakonen var en nyhet i kyrkoordningen vid millennieskiftet. Diakonens tystnadsplikt saknar den långa tradition som prästens tystnadsplikt har, och olika utredningars och Kyrkomötets ställningstaganden under 1980- och 1990-talet visar stor variation. Vissa bedömningar tycks ha starkare koppling till ämbetsdiskussionen än till det diakonala arbetets behov. Från att under första delen av 1990-talet ha för diakonen förespråkat samma tystnadsplikt som prästens fattade Kyrkomötet 1999 beslut som ansågs innebära anmälningsplikt i vissa situationer.

Vad skulle hända om diakonen för konfidenten talade om att hon/ han har anmälningsskyldighet i vissa situationer? Nu finns kanske erfarenhet av det eftersom det under några år ansågs att anmälningsskyldighet förelåg.

Frågor om tro och liv på nätet

Internet erbjuder helt nya möjligheter till kontakt och särskilt till anonym kontakt som många människor kan föredra i känsliga frågor. Förutom bemannings- och tekniska frågor behöver de själavårdsmässiga kraven och konsekvenserna undersökas och lösas. Kanske kan telefonsjälavårdens erfarenheter vara till nytta.

Summering

Det faktum att erfarna själasörjare inte är tillfreds med nuvarande bestämmelser borde väga tungt i bedömningen om det behövs en översyn av kyrkoordningens bestämmelser om tystnadsplikten, särskilt med tanke på den betydelse som prästens tystnadsplikt enligt Läronämnden har som ”identitetsmässigt grundläggande både för prästen och för kyrkan”. Det kan tala för en översyn av kyrkoordningens bestämmelser.

Det behövs reflektion kring den grundläggande frågan om syftet med tystnadsplikten. För vems skull finns den? Svaret blir styrande för flera andra ställningstaganden.

Problemet med den prästerliga tystnadsplikten tycks främst handla om att tystnadsplikten för bikt och enskild själavård regleras tillsammans utan hänsyn till att tystnadsplikten för enskild själavård enligt förarbeten tillåter vissa kontakter utifrån konfidentens behov.

Att prästens tystnadsplikt har stöd i rättegångsbalken har kanske betydelse bara någon enstaka gång men den kan vara enda utvägen för en människa i svår själslig nöd. Samhället har velat bevara denna möjlighet och den skall kyrkan vara rädd om. Det är viktigt att notera att bestämmelsen även berör andra trossamfund.

Opinionen kring diakonens tystnadsplikt svängde kraftigt under 1990-talet. Nu finns viss erfarenhet som kanske kan visa vad som är mest ändamålsenligt. I de motioner som aktualiserade tystnadspliktsfrågan vid 2006 års kyrkomöte framkommer inte uppgifter om praktiska erfarenheter. Motiveringen i motionerna bygger på det faktum att 1999 års kyrkomötes antaganden om anmälningsplikten inte stämde med de bedömningar som Socialstyrelsens senare gjorde. Det vore intressant att undersöka vad diakoner har för erfarenheter och hur de nu ser på bestämmelsernas ändamålsenlighet. En eventuell undersökning kan omfatta både prästers och diakoners erfarenheter och synpunkter.

Ytterligare en viktig fråga är hur kyrkan kan svara mot de behov som kan finnas av beredskap att ta del i de samtal som förs om trosfrågor på Internet.

Sammantaget kan konstateras att det finns behov av samlad reflektion, mer kunskap om praktiska erfarenheter och en eventuell översyn av kyrkoordningens bestämmelser.

Previous PageInnehållsförteckningNext Page